Продължава поредицата от бляскави концерти „Месец на клавишите в Симфониета-Враца“ на 16-ти март от 19.00ч. със солист, прекрасната пианистката Надежда Цанова, позната от успешните си гостувания на врачанска сцена и диригент, именитият немски маестро Матиас Манаси, който пристига от Берлин, специално за събитието.

Концертът на 16-ти март от 19.00ч., в градската зала на Враца, отбелязва Международен ден на Франкофонията, който се празнува на 20-ти март в 77 страни по света, включително и България.

В програмата са включени прочути произведения:  П. Чайковски – „Полонез“ из операта „Евгений Онегин“; Д. Шостакович – Концерт за пиано и оркестър № 2 във фа мажор, оп. 102 и Ж. Бизе – Сюити № 1 и № 2 из операта „Кармен“.

Срещам ви с Н.Цанова и диригент Манаси - ще чуете мислите им преди концерта тази вечер - в прикачените звукови файлове:

Матиас Манаси е един от най-известните и иновативни диригенти на международната музикална сцена с разнообразен репертоарен диапазон, получил признание за своите познания и проницателни интерпретации на големия симфоничен и оперен репертоар, както и редица съвременни партитури. Той се слави с изключителната комбинация от убедителна дълбочина, прецизност и темперамент в дирижирането.

През годините, немският диригент Матиас Манаси остава във фокуса на международното внимание и е един от най-изявените диригенти на по-младото поколение.

Учи дирижиране при Томас Унгар в Държавния университет за музика и сценични изкуства в Щутгарт и при Карл Остерайхер във Виена. По време на следването си работи като асистент на Хайнц Холигер, Манфред Хонек и Мигел Гомес Мартинес. Учил е с ментори като Ferdinand Leitner, Jorma Panula, Kurt Masur, Sylvain Cambreling, Gianluigi Gelmetti and Helmuth Rilling.

Надежда Цанова започва да свири на пиано от петгодишна възраст, а на шест години постъпва като ученик при Елена Юлиянова.

На 11 години печели първа награда от конкурса "Нашите деца свирят Бах", а година по-късно "Grand Prix" от същия конкурс. Следва период през който печели повече от 30 награди от наши и международни клавирни конкурси. - " Сергей Прокофиев" - Донецк, Украйна, " Zailer" - София и Родос - Гърция, " Франц Шуберт" - Русе, "Млади музикални дарования"- София, "Музиката и Земята" - София, " Немска и австрийска музика" - Бургас и др.

На 16 годишна възраст прави своят дебют със симфоничния оркестър на Харков, Украйна изпълнявайки концерт за пиано и оркестър от Роберт Шуман.

През 2005г. Надежда Цанова е приета в НМА " Проф. Панчо Владигеров" в класа на професор Стела Димитрова- Майсторова и проф. Илия Чернаев. По време на обучението си осъществява първото си турне в Европа, като гостува във Виена, Прага, Будапеща, Братислава и Чехия. Става стипендиант на фондациите " Todoroff", " Globul M3 Communications" и "Solty foundation".

На гала-концерт, посветен на 110- годишнината на НМА " Проф. Панчо Владигеров" и 80 - тата годишнина на Софийска филхармония под диригентството на Мартин Клепетко (Чехия) в зала България, тя изпълнява Концерт за пиано и оркестър но.1 от П. Й. Чайковски

В специално подготвената книжка с програмата на Симфониета-Враца до края на месец юни, която се продава в билетния център, е публикувана интересна информация за гостуващите солисти, композиторите и подбраните произведения.