Зимата най-накрая напомни за себе си. Валя сняг, духа вятър, температурите паднаха далеч под нулата - както трябва да бъде.

Но... вероятно това ще бъде и единственото по-силно проявление на зимата, защото средносрочните синоптични модели показват постепенно затопляне, а и липса на съществени валежи в следващите десетина дни.

Жълт код за студено време в 19 области на страната

Все още обаче и в сряда, и в четвъртък ще е студено, дори през деня по високите западни полета температурите ще са около или малко под нулата. Но от петък и събота дневните темератури ще започнат да се повишават и вече ще сa трайно над нулата.

Все още остава възможността сутрин, в следващите два - три дни, да измерваме ниски температури - до минус 6, минус 10 градуса. Това ще се случи при ясно и тихо време. В по-далечна перспектива и минималните температури ще се повишат.

Зимните студове в САЩ взеха най-малко една жертва, повече от 1700 полета са отменени

Какво става с валежите?

Европа ще бъде под влиянието на високо атмосферно налягане - поне в следващите десетина дни това означава тихо и сухо време. Високото атмосферно нялагане ще се разпростира и над Балканите и нашата страна. 

За известен период от време, около неделя - понеделник - 12, 13 февруари, от северозапад над страната ще премине атмосферно смущение и тогава ще духа малко повече и е възможно да превали сняг, в ниските места и дъжд, вероятно в нощта на неделя срещу понеделник в края на тази седмица.

Прогностична карта на по-високите от обичайните температури след 15 февруари. ClimateReanalayzer

След това отново ни чака спокойно и тихо време, вече с по-високи дневни температури. По-сериозно затопляне синоптичните модели прогнозират след 15 - 17 февруари, когато на места температурите ще подскочат и над 10 - 14 градуса.

Февруари стартира с облачно и студено време

За момента ново студено завръщане на зимата не се вижда, но да имаме едно наум, тъй като февруари е месец, в който зимните изненади са твърде вероятни.

Градушка с размерите на топка за голф падна в Анталия

И в Европа постепенно температурите ще се повишават, особено след 15 февруари.

Предстоящото плавно повишение на температурите ще усложни обстановката в планините от гледна точка на снега, но да видим.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм