Русия осъди "враждебните" действия на няколко европейски държави, след като руският външен министър Сергей Лавров беше принуден да отмени посещението си в Сърбия заради затварянето на въздушното пространство.

 Случи се немислимото", заяви той.

МВнР с нота от 1 юни не е дало разрешение за полета на Лавров

"Подобни враждебни действия срещу нашата страна могат да предизвикат определени проблеми", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, като същевременно настоя, че Русия и Сърбия ще продължат контактите си.

"Това представлява лишаване на суверенна държава от правото да провежда външна политика", заяви Лавров на онлайн пресконференция в Москва.

"Брюкселските кукловоди не поискаха да предоставят възможност на Русия да представи своята позиция по редица регионални въпроси в Белгард", допълни той.

Според него Брюксел не е искал да изрази подкрепата си за инициативата на Белград "Отворени Балкани" в интерес на оздравяване на отношението между всички държави от този регион.

Дмитрий Рогозин заплаши България с ядрена ракета

"Сега за всички нас стана очевидно, че Брюксел, конкретно НАТО и ЕС, искат превърнат Балканите в свой проект под името "Затворени Балкани", каза още Лавров.

България, Северна Македония и Черна гора отказаха искането на Русия самолетът на Лавров да премине през техните въздушни пространства на път за Сърбия заради санкциите, наложени заради военните действия на Москва в Украйна.

Лавров трябваше да проведе разговори с високопоставени служители в Белград - един от малкото останали съюзници на Москва в Европа след началото на офанзивата в края на февруари. Лавров определи този ход като "възмутителен", настоявайки, че отношенията на Москва с Белград няма да бъдат "унищожени". Той заяви, че вместо това Москва е поканила сръбския му колега Никола Селакович да посети Русия в близко бъдеще.

Митрофанова потвърди за ТАСС, че България не е дала разрешение за полета на Лавров

"Убедени сме, че подобни действия няма да могат да попречат на продължаването на контактите на страната ни, особено с приятелски държави", заяви Дмитрий Песков пред журналисти.

По-рано Лавров беше принуден да отмени пътуване до Женева за преговори по разоръжаването в края на февруари, след като Европейският съюз затвори въздушното си пространство за руската авиация.

Руски дипломатически източник заяви пред информационна агенция "Интерфакс", че не е имало друг избор, освен да се отмени посещението в Сърбия.

"Руската дипломация все още не се е научила да се телепортира", каза източникът.

Председателят на Комисията по външни работи на горната камара на руския парламент Константин Косачов заяви, че НАТО оказва натиск върху трите държави, отказали достъп до въздушното пространство.

"Говорим за демарш на НАТО, а без САЩ той не би могъл да се случи", заяви Косачов в Телеграм. Той обвини НАТО в "пряка намеса" в двустранните отношения между Русия и Сърбия и в "опит да завладее и подчини останалата част от Европа".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм