Западът и Украйна, които обвиняват Русия, че „експортира глад”, се опитват да прехвърлят отговорността „от болната глава на здравата”, пише в статия на руския външен министър Сергей Лавров за африканските медии. Статията беше публикувана днес на сайта на МВнР на Русия в навечерието на неговата обиколка на африканския континент.

Бих искал да подчертая, че спекулациите на западната и на украинската пропаганда, че Русия „изнася глад”, са абсолютно безпочвени. По същество те са пореден опит отговорността да бъде прехвърлена от болната глава на здравата”, смята руският външен министър.

Лавров: Русия ще разгледа молбата на Унгария за увеличаване на газовите доставки

Лавров припомни, че още по време на кризата около пандемията от коронавирус „колективният Запад, използвайки механизма за емитиране на валута, „притегли към себе си потоците от стоки и храни, влошавайки положението на развиващите се страни, зависими от вноса на хранителни продукти”.

Именно тогава започна да се очертава трудната ситуация на пазара на храни. Западните санкции, наложени на Русия през последните месеци, допълнително изостриха негативните тенденции”, констатира Сергей Лавров.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм