"Германия трябва да е готова да поеме водеща военна роля за мира в Европа", заяви министърът на отбраната Кристин Ламбрехт, предаде БГНЕС. 

В основната си реч в Германския съвет за външни отношения, Ламбрехт изложи плана на правителството за разработване на нова стратегия за сигурност, съобщи анадолската агенция. Планът трябва да отговори на настоящите и бъдещите предизвикателства.

Полша съживи спомена за Втората световна война с искането си за репарации от Германия

"Размерът на Германия, нейното географско положение, нейната икономическа мощ, ни превръщат във водеща сила, независимо дали го искаме или не. Това важи и за военната роля", каза тя. Според нея страната трябва да се откаже от колебливия си подход.

Борел: Армията на ЕС е „армия-бонсай“

"Ако искаме да живеем в мир и свобода, трябва да променим курса сега", допълни Ламбрехт.

Министърът подчерта, че войната на Русия срещу Украйна е довела до историческа геополитическа промяна.

Полша с почти двойно увеличение на бюджета за отбрана

Ламбрехт заяви, че Германия ще увеличи значително разходите си за отбрана. Според нея Германия трябва да продължи да предприема стъпки за укрепване на европейския стълб в рамките на НАТО. Ключова роля за това ще бъде поемане на по-голяма отговорност за мира и стабилността в Европа. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм