Най-голямата българска колекция от стари готварски книги е подредена в Историческия музей в Русе. Неин автор е колекционерът Марин Лесев, който  събира стари български готварски книги повече от 30 години. Неговият интерес към готварските книги започва в студентските години, а днес притежава около 8000 броя от печатни български кулинарни издания - книги, списания и вестници. В тях има близо 10 000 рецепти, записани в тетрадки и тефтери.

С Цветан Димитров споделят интереса към старите български рецепти и желанието си да ги възродят и да предизвикат интереса на хората. От една страна да споделят това, което знаят, за да бъде съхранено то за поколенията, от друга да потърсят като туристи местата, където все още се произвеждат традиционни български ястия. Самият Цветан Димитров е кулинарен изследовател и производител на зеленото сирене от тетевенското село Черни Вит.

Експозицията „Кулинарната история на България“ ще бъде отворена за посещения до средата на март.

А разговора с Марин Лесев и Цветан Димитров в студиото на Дарик радио Русе може да чуете в прикачения файл.