Куклен театър – Русе спечели Специална награда за колективна игра за спектакъла „Кучето, което...“ по разказа на Джани Родари на 22-рия Международен фестивал на театрите за деца в град Баня Лука, Босна и Херцеговина, който приключи в събота.

Спектакълът беше представен пред международна публика на 13 октомври 2023 г. и бе оценен от жури от четирима експерти от Босна и Херцеговина, Сърбия, Хърватия и Словения.

„Без този екип, този спектакъл нямаше да е това, което е. Благодаря на Държавен Куклен Театър – Русе, който винаги е зад гърба ми. Благодаря на целия екип на „Кучето, което…“! Тази награда е за всички ви!“, заяви режисьорът на спектакъла Деница Дончева.

„Кучето, което...“ е приказка за едно малко куче, което не умее да лае. То се чувства различно от другите кучета и тръгва на пътешествие, за да намери своята същност. В спектакъла участват актьорите Васил Маринов, Радинела Тотева, Христина Стоянова, Кремена Станева и Мартин Маринов.

„Това е много специална награда за нас“, сподели директора на театъра Теменуга Хараланова. „Тя е доказателство, че българската куклена сцена е на високо ниво и че артистите в Куклен театър – Русе могат да се конкурират с колегите си от цял свят.“

Куклен театър – Русе има над 60 годишна история и е един от най-успешните куклени театри в България. Театърът има богат репертоар от класически и съвременни спектакли, както за деца, така и за възрастни.

„Кучето, което...“ е един от най-новите заглавия на театъра. Премиерата му се състоя през 2022 г. и оттогава е участвал в няколко престижни фестивала, включително: Международен панаир на куклите в София (2022 г.), Международен фестивал „Дни на куклите“ в Бургас (2023 г.) и Международен куклено-театрален фестивал „Двама са малко – трима са много“ в Пловдив (2023 г.). На всички тези фестивали спектакълът беше високо оценен от публиката и критиката.

Спечелването на Специална награда за колективна игра на фестивала в Баня Лука е още едно признание за високото художествено ниво на спектакъла „Кучето, което...“. Русенската публика ще има възможност да гледа спектакъла на 18 ноември, в тазгодишното издание на Нощ на театрите от 18 часа.