Конституционният съд ще се произнесе по питането на Пленума на Върховния административен съд - може ли инспекторите в Инспектората на Висшия съдебен съвет, както и главният съдебен инспектор Теодора Точкова, да изпълняват функциите си в условията на изтекъл мандат или тази практика е противоконституционна и актовете на инспекторите са незаконни, предаде БГНЕС.

Иван Костов: Преходът ще приключи, когато имаме върховенство на закона

Съдът беше сезиран след като повече от 2 години четири парламента не откриха процедура за избор на нови съдебни инспектори.

Очакването е това тълкувателно решение да даде отговор и за съдбата на настоящия състав на Висшия съдебен съвет, чийто мандат изтича на 3 октомври, но депутатите от 47-мото Народно събрание така и не избраха своята 11-членна квота.

Служебният кабинет сезира КС за правомощията на главния прокурор

За да има решение, то трябва да събере подкрепата на поне седем от конституционните съдии. Съдът обаче в момента действа в непълен състав, тъй като депутатите от последния парламент не избраха своите двама нови представители.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм