Пътят на България към Шенген не е блокиран, заяви правосъдният министър Крум Зарков в предаването „Стълбището” на Дарик. Там сме изпълнили критериите, а Европа не изпълнява ангажимента си за нашето приемане, смята Зарков. Въпросът не е блокиран, защото, ако законопроектите, за които говорим от дълго време, бъдат приети навреме, например през април, каквито заявки има от страна на политиците, ще имаме добър доклад за върховенството на закона. Това направим ли Нидерландия, например, няма да има основание за своето своеобразно вето, посочи Зарков.

„Мисля, че в Европа все повече се разбира, че влизането на България в Шенген, не е отслабване на охраната на външната граница, а точно обратното.”, заяви Зарков

Това което се случи вчера, за съжаление е човешка трагедия и чудовищно престъпление, коментира Зарков по повод намерените край София мъртви мигранти. По думите му, обаче, това е нещо, което също за съжаление, Европа познава вече от доста години. То не трябва да се подминава и според него, ще продължи да се дискутира с години.

„Магнитски” и други подобни закони са защитни механизми на държавите които ги прилагат, заяви още правосъдният министър Крум Зарков в предаването „Стълбището” на Дарик.

Те налагат тези санкции, тогава когато считат, че държавата от която са санкционираните хора, няма сама да реши този вътрешен проблем, добави Зарков. И, защо е неприятно, по думите му, че сме в това нещо – защото ние сме партньорска на тези държави, държава, във едни и същи съюзи членуваме.

Ние имаме нужда от авторитетна прокуратура, на първо място, а след това и съд, който да може слага точка на подобни въпроси, изтъкна Зарков.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм