В интервю за предаването "60 минути" на CBS управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева разказа как като 15-годишна е започнала работа на Женския пазар в София.

Кадър: You Tube - CBS, 60 Minutes

"Първото ми задължение беше да почиствам зелето и да го излагам на показ, така че да бъде привлекателно за клиентите", обясни тя пред легендарната телевизионна водеща Лесли Стал по време на снимките на предаването на Женския пазар.

Кристалина Георгиева: Държавите да се въздържат от разхищения на публични средства

Георгиева разказва и колко тежки са били за България първите години след краха на Съветския съюз:

"В магазините нямаше нищо. Нищо. Ставах в 4:00 ч. сутринта, за да се наредя на опашка и да купя мляко за дъщеря ми. А в средата на 90-те години на миналия век инфлацията стана толкова голяма, че в крайна сметка достигна 2 000% годишно. Това унищожи спестяванията на хората."

В предаването "60 минути" Кристалина Георгиева дава отговор и за отношението си към комунизма: 

МВФ понижава значително прогнозата си за глобалния икономически ръст

Лесли Стол: Като млада, в гимназията, бяхте ли убеден комунист?

Кристалина Георгиева: Категорично не.

Лесли Стол: О, дори тогава?

Кристалина Георгиева: Категорично не. Никой от семейството ми не членуваше в комунистическата партия.

Кристалина Георгиева: Влизането в еврозоната е логична стъпка за България

"Кристалина Георгиева следва икономика във Висшия институт „Карл Маркс“ в София. Но когато съветската хватка се разхлабва, тя е свободна да се посвети на изучаване на капитализма и печели стипендия за обучение в Лондон, а след това - и в Масачузетския технологичен институт. Започва работа в Световната банка като икономист, издига се до главен изпълнителен директор, а през 2019 г. — до ръководител на МВФ. За нея войната в Украйна е смразяващо ехо от миналото, тъй като Русия отново заплашва една от своите съседки" - обяснява зад кадър Лесли Стал.

Георгиева: Българските домакинства и компании ще усетят затягането на паричната политика в еврозоната

Братът на Георгиева, който доскоро живееше в Харков, също участва в интервюто, споделяйки за ужасите на войната: "Толкова е трудно да се обясни. Все едно да опишеш на сляп човек какво представлява червеният цвят."

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм