Да бъдат анулирани всички наложени компенсаторни такси (от 70 лева) на 31 юли 2022 г., когато възникна технически проблем при закупуването на винетки от сайта на АПИ. За това настоява омбудсманът Диана Ковачева. Тя изпрати препоръка до новия служебен министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков и до председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ Тодор Василев.

Новите тарифи на тол таксите ще окажат сериозно влияние върху инфлацията

Миналата неделя сайтът не работи от 8,55 ч. до 13.41 ч., като по
информация от медиите, от агенцията са уверили, че в този часови диапазон няма да глобяват шофьорите, пътуващи без е-винетка по републиканската пътна мрежа.

Омбудсманът Диана Ковачева

Смятам, че е справедливо да няма наложени глоби за целия ден – 31 юли, тъй като хората, които са тръгнали на път и не са могли да платят пътната такса, не е тяхна вината, че не са имали възможност да направят това и след отстраняване на техническия проблем. Те няма как да бъдат държани отговорни и да проверяват кога точно същият е отстранен“, категорична е Ковачева.

Второкласните пътища стават платени за тежкотоварния трафик

Омбудсманът подчертава, че не е справедливо решение спорадичната
практика на АПИ, при такива случаи да се дава времеви диапазон от 4 часа след отстраняване на проблема на сайта, в който шофьорите да могат да ползват републиканската пътна мрежа, без да се налага да спират. „Още повече, при всички случаи може би ще има и потърпевши, напуснали страната часове след отстраняване на срива в системата“, допълва общественият защитник.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм