"Не искам да коментирам домогването до властта, защото това в голяма степен променя смисъла на думата „стремеж”, която аз използвам. Стремеж е желание да постигнеш определена цел – това за мен е основното съдържание на тази дума. В стремежа на средството да постигнеш целта си няма нищо лошо, нищо порочно, нищо престъпно, както внушаваха в продължение на 45 години по време на комунистическия режим".

Това заяви в "Седмицата" на Дарик радио Иван Костов - министър-председател на България в периода 1997 - 2001 г. 

Гледайте програмата на Дарик на живо тук:

По думите му властта е само едно средство. Мисията е друга – мисията не е да си на власт.

"Моята книга се опитва да обясни на тези, които са заинтересовани от полтиката и искат да навлязат в тъканта й, много по-различен поглед върху властта – първо, че няма абсолютна власт в едно демократично общество. Аз се опитвам да помогна за повишаване на културата на разбиране на политиката, защото тя в България е много ниска", обясни Иван Костов.

Петков: Получихме сигнали, че ГЕРБ и ДПС са купували гласове

Според него страховете са тези, които парализират българските политици и не им позволяват да действат – страховете, че ще загубят доверието на хората.

"Дефиницията на "мафия" е организация, която установява собствени правила на действие и те са различни от тези на държавата, и по този начин постига своите цели. Когато мафията влезе във властта, тя грубо казано облича униформата на властта и тогава тя е нещо съвсем различно – тогава тя налага тези свои правила върху цялото общество", посочи още Костов.

Иван Костов: ГЕРБ не облекчават решението на другите партии, по-скоро ще го провокират

"Мафията, облечена в униформата на властта, мафиотизира цялата държава. Тя не сваля властта в България, злоупотребява с нея", заяви още той.

"Нивото на политическата неяснота се издигна и стигна до политиците. Това е невежеството - че всяко постижение се заплаща с усилия, нищо не се постига без това. Това неразбиране, че най-високите цели се плащат с най-високата цена, убягва и на българското общество и е далече от българските политици", каза още Иван Костов. 

Гледайте целия раговор тук:

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм