Политическата система агонизира, но освен нея под заплаха е поставена и Българската православна църква. Това заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. По думите му църквата е поставена пред изключително сериозна заплаха от повторение на разкола, който се случи в България в началото на 90-те. И тогава и сега определени политически среди движат тези процеси. 

В момента, според Костадинов, става въпрос за външна намеса директно от САЩ, която има за цел да сложи патриарх начело на духовната българска държава. 

“Идеята е да се сложи патриарх, който да вкара нашата православна църква в състояние на разкол с най-голямата православна църква - руската. Почвата е подготвена за това с присъствието на трима наши митрополити и двама епископи, които бяха в служение с украински разколници. Ако един от тези бъде избран за патриарх, това означава, че автоматично общението с разколник, който е патриарх, бива прекратено от другите църкви”. 

“В нашата православна църква вече има митрополити, които публично са изразявали своето становище, че БПЦ е допуснала голяма грешка като е станала независима през 1870 г. Има хора, които защитават изцяло тезите на турския патриарх, т.нар. Вселенски патриарх”, каза още Костадинов. 

Според лидера на “Възраждане” скандалът с избора на нов патриарх остава в сянката на политическата ситуация. 

“Агонията на политическата система съвпада с готвения много сериозен удар върху българската православна система. Едновременно и политическата държава и духовната държава в България са поставени под много сериозно изпитание”. 

Костадинов заяви, че още в края на кампанията са внесли искане до теми Румен Радев да се свика КСНС. Няма е отговор, Радев дори не си направи труда да ни отговори, каза Костадинов.