Ден след като въведе режим на тока, Косово го отмени. Министерството на енергетиката на страната съобщи, че засега отменя планирания режим, тъй като е успяло да осигури електричество от съседна Албания. Не се уточнява обаче за какъв срок е споразумението.

Косово въвежда режим на тока

Косовската енергоразпределителна компания КЕДС (KEDS) започна вчера прекъсвания на тока в 8 часа сутринта местно време, тъй като няма достатъчно местно производство ток, а цените на вносната електроенергия са много високи. Потребителите трябваше да имат шест часа ток, а два часа да нямат.

Испания откри най-голямата слънчева електроцентрала в Европа

Косово и Албания имат споразумение да споделят електроенергия, като косоварите обикновено се нуждаят от повече ток през зимата, за да отопляват домовете си, а албанците - през лятото, за да ползват климатиците. Албания, която разчита на електроенергия от хидроцентрали, се сблъсква с тежка суша и също трябва да внася ток.

Властите в Тирана са разпоредили на националната електрическа компания да предприеме всички мерки, за да се избегне срива в енергийната мрежа на съседно Косово.

150 000 лв. от ел.енергия спести КК Албена, благодарение на соларни панели

Албания смята, че една енергийна криза в съседно Косово ще дестабилизира региона.

Говорителят на електроразпределтелната компания на Косово Виктор Буджала каза, че компанията получава само 500 мегаватчаса от въглищни електроцентрали и от възобновяеми източници, а потреблението е до 800 мегаватчаса.

В изявление в неделя електроразределителната компания и операторът на електропреносната система на страната КОСТТ (KOSTT) съобщиха, че не могат да си позволят да внасят електроенергия и трябва да разчитат на местно производство.

Около 90 процента от производството на електроенергия в Косово е от въглища, а енергийната компания КЕК (KEK) заяви, че е изключила почти половината от генераторите си за планирана поддръжка, за да ги подготви за зимата. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok