Изплащането на пенсиите през ноември 2022 г. чрез пощенските станции ще започне на 7 ноември (понеделник) и ще приключи на 21 ноември (понеделник). То ще се извършва съобразно изготвен график, който ще бъде обявен във всяка една от тях. Преводите на сумите за ноемврийските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 ноември 2022 г., съобщиха от НОИ.

Как да изчислим каква пенсия ще получаваме на старини?

Графикът за всички видове плащания, извършвани от Националния осигурителен институт (НОИ) към осигурените лица и пенсионерите, се актуализира всеки месец и е достъпен през началната страница на интернет страницата на института, рубрика „Календар на плащанията“.

Пенсионери вече получават по 3400 лева на месец, показват данните от онлайн справката на Националния осигурителен институт за октомври. От началото на този месец беше повишен таванът на пенсиите от 2000 на 3400 лева. Така част от възрастните хора вече получават доста по-високи пенсии.

Пенсионери вече взимат по 3400 лева на месец

Общо 983-ма са пенсионерите, които получават новия таван от октомври, от тях 625 са такива, които взимат пенсия за стаж и възраст, 298 са хората работили в системата на МВР и отбраната, а 12 са с пенсия за инвалидност. Основно в големите градове живеят хората, които взимат най-високите пенсии у нас. Най-много хора с пенсия от 3400 лева живеят в София - 490 души. Следват Пловдив с 85 богати пенсионери, Варна със 73 души и София-област – 55 човека. В Шумен обаче няма нито един пенсионер с максимална пенсия, а във Видин, Силистра и Търговище са само по един. В Благоевград с подобна пенсия могат да се похвалят двама души, а в Перник и Разград – по трима.

Тенденцията обаче е ясна – с високи пенсии са предимно мъжете, тъй като те взимат и по-високи заплати. В столицата 390 мъже получават 3400 лева, докато с такава сума могат да се похвалят едва 100 жени. В Пловдив ситуацията е същата от 85 човека – 80 са мъжете, във Варна само 6 дами взимат тавана, а в София-област – 3. Тенденцията мъжете да взимат по-високи пенсии е видима и при средните пенсии за отделните градове.

Догодина средната пенсия да достигне 792, 51 лв.

В три града – София, Бургас и Перник средната пенсия на мъжете надхвърля 900 лева, като в столицата тя дори гони 1000 лева. В Стара Загора, Варна и Кюстендил средната пенсия на мъжете почти стига 900 лева, като във Варна тя е 880 лева, в Кюстендил – 871 лева, в Стара Загора – 882 лева. Над 800 лева вече е средната пенсия на мъжете и в Смолян и София-област. В същото време обаче въпреки преизчисляването от 1 октомври пенсиите на жените продължават да изостават. Очаквано най-висока е средната пенсия на жените в София – 710 лева, но въпреки това тя е с 280 лева по-ниска от тази на мъжете. Освен столицата само в Бургас средната пенсия на жените надхвърля 600 лева и стига 617 лева. Във Варна дамите получават средно по 586 лева пенсия, в Перник – близо 590 лева, в Стара Загора – 581 лева. Най-ниски пенсии у нас взимат жените в Кърджали – едва 478 лева средно, в Разград – 500 лева и Силистра – 505 лева. След преизчислението на пенсиите от 1 октомври средната пенсия за стаж и възраст у нас е станала 667 лева. Доста повече пари получават хората, работили в системата на МВР и отбраната - тяхната средна пенсия е близо 1280 лева. Най-ниски са размерите на пенсиите за инвалидност поради общо заболяване – едва 493 лева средно и тези поради трудова злополука или професионална болест – 535 лева. Средната пенсия, която взимат пенсиониралите учители, е 823 лева, сочат данните на НОИ.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм