Лидерите от управляващата коалиция се събират на заседание днес. Водеща тема на разговора ще бъде предстоящият избор на гуверньор на Българска народна банка.

Кандидатите за БНБ са двама – председателят на ПГ на „Продължаваме промяната” Андрей Гюров и председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от „Има такъв народ”.

Василев пред Дарик: Изборът на централен банкер на страната не трябва да е въпрос на политика

В петък стана ясно, че Каримански е бил заплашен чрез съобщение на телефона си с текст: „Откажи се или проблемите ти ще започнат веднага”.

Премиерът Кирил Петков коментира, че случилото се е недопустимо, а твърдението заплаха да идва от другия кандидат, определи като абсурдно. Той съобщи, че МВР е започнало работа по казуса.

В събота Корнелия Нинова съобщи, че Националният съвет на БСП ще призове коалиционните партньори да оттеглят двете кандидатури за гуверньор на БНБ.

Йорданов пред Дарик: Не е важно гуверньор на БНБ да е точно Каримански, а да е професионалист

Управителят на Централната банка не бива да е човек, излъчен от партиите в парламента, нито да е депутат. Ще продължим да настояваме за единно предложение на коалицията – банкер със сериозен международен опит, каза Корнелия Нинова и отрече трето име да е обсъждано.

В петък в парламента съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов каза, че най-доброто решение е двете кандидатури за БНБ да бъдат оттеглени.

Според председателя на Народното събрание Никола Минчев коалицията не е застрашена от разпадане и изборът на гуверньор няма да доведе до нейния край.

Колко голямо е напрежението в управляващата коалиция

Ива Митева от ИТН бе категорична, че Любомир Каримански няма да се откаже от кандидатурата за поста и съобщи, че премиерът Кирил Петков е предложил на Каримански пост, далеч от България.

Пред БГНЕС финансистът Димитър Чобанов заяви, че Централната банка трябва да е независима от управляващото мнозинство.

Икономистът проф. Ганчо Ганчев също споделя мнението, че кандидатурите са прекалено политизирани и заяви, че БНБ има нужда от човек с визия за развитието на финансовата система и ролята на БНБ за потенциалното ни присъединяване към еврозоната.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм