Втори ден от КНСБ излязоха на протест пред парламента под надслов "За справедливи доходи в Бюджет 2023 и защита на трудовите права на работещите".

КНСБ пред НС: Искаме справедливи доходи в Бюджет 2023

Протестиращите отново блокираха движението в района на Народното събрание. Този път недоволството си от доходите изразиха пожарникари, служители и работници в Агенция "Пътна инфраструктура" и "Националното тол управление".

Демонстрантите настояват за от 20 до 30% увеличение на заплатите. 

Протестиращите посрещнаха депутатите като им раздаваха листовки с исканията си и опънаха дълго знаме, за да заградят жълтите павета от страната на храм-паметника "Александър Невски". 

КНСБ организира тридневен протест пред НС

Исканията на служителите от АПИ са да бъде увеличен бюджетът за тази година с 7 милиона и 600 хиляди лева за Агенция „Пътна инфраструктура“ и „Национално тол управление“.

Според председателя на синдикат „Пътно дело“ към КНСБ Димитър Коцев ниските възнаграждения са и причина сектора да страда от недостиг на кадри.

"Освен увеличаване на бюджета в сектора, служителите настояват да бъдат подобрени и усовията на труд", добави още той.

Недостигът на средства ще доведе до затруднения при спазването на безопасните и здравословни условия на труд в структурите на МВР, заяви Венцислав Станков от Националния синдикат на пожарникарите и спасителите.

С включени сирени пожарникари и полицаи в Пловдив излязоха отново на протест

Ръководството на КНСБ ще проведе утре поредица от срещи с парламентарните групи по исканията си за увеличаване на доходите в бюджет 2023. А пред служебния вход на парламента отново ще има протест – този път на работещи в Националния осигурителен институт, Националната агенция за приходите, Българското национално радио, читалища, музеи, галерии и библиотеки.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм