Семейство Верка и Евден Джунови отбелязаха 72 години от сватбата си, съобщиха от пресцентъра на Община Монтана. Кметът Зл.Живков им отиде на гости.

 „Мир, спокойствие, добра дума и помощ – на това се дължи нашето дълголетие”, споделя 92-годишният Евден Джунов.

Той и съпругата му Верка днес отбелязват 72 години от сватбата си и са семейството с най-продължителен брак в община Монтана. Заедно с кмета  Златко Живков, в дома им гостуваха управителят на общинското предприятие „Обреден дом” Венка Дикова и журналисти по повод Международната седмица на брака в България.

Евден и Верка са родени в една и съща година -1929, в село Липен.

От деца са заедно. На 20 години, вече завършили средно училище се сгодяват.

Сватбата им трае три дни по традициите на селото. Веднага след това младият съпруг  заминава войник. Три години служи в техническа рота, в строежа на моста над река Дунав при Русе. След казармата Евден, подкрепян от съпругата си, решава да стане учител и завършва с отличие учителския институт в София. Той е живата история на развитието на професионалното образование в област Монтана, първо като инспектор, а след това като директор на СПТУ „Асен Златаров”.

Когато се връща в спомените си назад Верка Джунова казва: „Работехме непрекъснато, постигнахме всичко с много труд, но бяхме млади и не ни тежеше.”

Джунови са доволни от живота хора. Изучили са двамата си сина – Димитър и Славко. Единият е електроинженер, другият – треньор по баскетбол. Имат трима внука, една внучка, трима правнука и една правнучка.