Китай обяви редица придобивки, целящи да насърчат семействата да раждат повече деца, тъй като раждаемостта достигна рекордно ниски нива, а високопоставени лица предупредиха, че до 2025 г. населението ще започне да намалява.

Населението на България е намаляло до 6 милиона и 520 хиляди души

Най-многолюдната страна в света се бори с надвиснала демографска криза, тъй като е изправена пред бързо застаряваща работна сила, забавяща се икономика и най-слабия ръст на населението от десетилетия.

Въпреки че през 2016 г. Пекин прекрати драконовското си "правило за едно дете" и миналата година разреши на двойките да имат три деца. През последните пет години раждаемостта се понижи.

Папата разкритикува двойките, които не искат да имат деца

Политическите насоки, публикувани от Националната комисия по здравеопазване, призовават централното и провинциалните правителства да увеличат разходите за репродуктивно здраве и да подобрят услугите за грижи за децата в цялата страна, съобщава АФП.

Те изискват от местните власти да "прилагат активни мерки за подпомагане на раждаемостта", включително предлагане на субсидии, данъчни отстъпки и по-добро здравно осигуряване, както и подкрепа за образованието, жилищното настаняване и заетостта на младите семейства.

Демографската устойчивост във фокуса на международна конференция в София

Всички провинции трябва също така да гарантират, че до края на годината ще осигурят достатъчно детски ясли за деца на възраст от две до три години в опит да намалят сериозния недостиг на услуги за гледане на деца.

По-богатите китайски градове отпускат данъчни и жилищни облекчения, образователни помощи и дори парични стимули, за да насърчат жените да имат повече деца, а последните насоки имат за цел да накарат всички провинции да въведат такива мерки.

Китай се стресна от възможна демографска криза

По данни на Националното статистическо бюро раждаемостта в Китай е спаднала до 7,52 раждания на 1000 души през миналата година - най-ниската стойност от началото на записванията през 1949 г., когато е основан комунистически Китай.

Италия е напът да отчете над 700 000 смъртни случая за година, което е най-високо от 1944 г. насам

Като причини за по-малкия брой бебета се посочват по-високите разходи за живот и културната промяна, тъй като хората свикват с по-малките семейства.

Населението на Китай ще започне да намалява до 2025 г., предупредиха по-рано този месец здравните служители. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм