"Българското правителство е подготвено. Няма да има намаляване на подаването на газ към консуматорите по никакъв начин. Министерство на енергетиката има ясен план за действие, включително готов план за алтернативни източници", заяви Петков. 

„Газпром” спира доставките на газ за България

"Спирането на газа от Газпром е грубо нарушение на техния договор и е шантаж за използване на извъндоговорен план за плащане в рубли през трети лица, което не гарантира нито доставките, нито парите на българите. Ние няма да се подадем на подобен рекет", заяви премиерът.

Лена Бориславова: Няма заплаха за енергийната сигурност на България

Той съобщи, че се преглеждат всички договори с Газпром, включително и договорът за транзит без България и отбеляза, че едностранно действие на изнудване е недопустимо.

Николов: България няма да води преговори с наведена глава с „Газпром“

"След милиардите похарчени пари за Турски поток, виждаме политиката на ГЕРБ докъде ни доведе", каза още Кирил Петков.

"Да, нямаме три милиарда в хазната и нямаме диверсификация, но имаме джип на „Аркад” в гаража на г-жа Арнаудова", добави той.

Петков съобщи, че тази сутрин е разговарял с гръцкия си колега Мицотакис, който е потвърдил, че всичко по газовата връзка върви по план и юни месец физическото ѝ изпълнение ще бъде факт. Едновременно с това той потвърди общи действия за диверсификация през втечнен газ.

„Газпром” спря напълно доставките на газ за България и Полша

"Говорих и с г-жа Фон дер Лайен, която каза, че едностранно нарушаване на договора между Газпром и България, не е проблем само на България. Това е проблем на целия ЕС и ответните действия ще бъдат общи", обясни премиерът.

"Планът е на лице, европейският отговор ще бъде на лице, готови сме с точните стъпки за всички алтернативи, увери премиерът в края на изказването си", каза още Петков. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм