38 хиляди лева са разноските по делото за катастрофата на бул. Черни връх, за която обвиняем е Георги Семерджиев. Срещу него са повдигнати общо 5 обвинения, разясниха от прокуратурата по повод наскоро внесения обвинителен акт. Първото съдебно заседание по делото ще се проведе в края на месеца.

Психиатричните експертизи доказват, че Семерджиев е вменяем и може да понесе отговорността си. Мъжът може да бъде осъден на до 20 години затвор. 

Прокуратурата внесе в съда обвинителния акт срещу Георги Семерджиев

Две от петте обвинения срещу Семерджиев са за престъпления от 10-ти юни – около месец преди фаталната катастрофа на бул. Черни връх. Наблюдаващият прокурор Чавдар Железчев обясни, че тогава мъжът е шофирал след употреба на наркотици, с превишена скорост, затъмнени прозорци и фалшива швейцарска шофьорска книжка. 

Семерджиев сменил номерата на колата си с фалшиви немски табели. Останалите 3 обвинения са по случая с тежката катастрофа, отнела живота на двете момичета. Прокурор Железчев припомни обстоятелствата – Семерджиев отново сяда зад волана след употреба на наркотици, в подлакътника си държи метафметами, кара със 166 км/час и влиза на червен светофар в кръстовището и удря такси.

След удара Семерджиев избягал на боси крака от мястото на катастрофата. В колата му намират дясната му обувка, наркотика, телефона и личните му документи. ДНК експертиза доказва, че те са негови. 

44 дисциплинарни производства са образувани по случая „Семерджиев“

Делото срещу Георги Семерджиев е 23 тома, разпитани са близо 80 свидетели, изготвени са множество експертизи от 24 вещи лица. 

Делото започва на 29 ноември, за тогава е насрочено разпоредителното заседание. 

На 5 юли късно вечерта Семерджиев предизвика тежка катастрофа на столичния бул. Черни връх, при която загинаха две млади момичета. Шофьорът е бил дрогиран, управлявал е мощния си джип със скорост повече от три пъти над разрешената, и автомобилът му е бил с чужди регистрационни номера. В автомобила му бяха открити стоп палка, нож и маска.

Катастрофата стана причина и за сътресения в МВР с обвинения за покровителства над Семерджиев. 

И Апелативният съд остави Георги Семерджиев в ареста

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев обаче обясни, че рокадите в МВР не са свързани изцяло със случая „Семерджиев”. "Натрупаха се много инциденти", каза той. Демерджиев допълни, че предложенията за хората, които да бъдат сменени, са дошли от професионалното ръководство на СДВР.

„Един ръководител на това ниво - в районното управление, трябва да създаде такава организация и контрол по отношение на служителите си, че да не допуска инциденти. Недопустимо е полицейски служители да шофират след употреба на алкохол. Имаше опит този случай да бъде прикрит. Знаете случаите „Семерджиев” и „Любенов”. Имаше поредица от случаи”, добави той.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм