Калин Стоянов отрече да е оказвал натиск върху главния секретар на МВР Живко Коцев, който по-рано днес подаде оставка. Стоянов обаче уточни, че е получил искане от страна на Кирил Петков от ПП за ръководител на оперативния щаб за изборите да бъде назначен заместник-министърът на вътрешните работи Кирил Ценкин.

Междувременно в Народното събрание се проведе закрито заседание, на което вътрешният министър в оставка трябваше да даде отговор дали Мартин Божанов – Нотариуса е бил сътрудник на МВР. След заседанието стана ясно, че Калин Стоянов не е отговорил на този въпрос, тъй като по думите му това е държавна тайна. От ПП-ДБ обвиниха Калин Стоянов в нарушаване на закона и завиха, че той има само два началника - лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски.

След думите на премиера в оставка Николай Денков, че вътрешният министър е оказвал натиск върху главния секретар на МВР Живко Коцев, последва отговор от Калин Стоянов:

„Категорично никакъв натиск няма. Аз не за първи път чух от премиера Денков, че евентуално е имало някакъв натиск, че те си комуникират заедно, би следвало комуникацията да минава през мен“, каза Стоянов

МВР шефът коментира още, че е получил искане за назначение от страна на съпредседателя на ПП Кирил Петков:

„Реално едното негово искане, което беше в моя кабинет в министерството, беше точно това, именно за ръководител на оперативния щаб за изборите да сложим заместник-министър Кирил Ценкин. Тогава аз му казах, че това много трудно може да се случи, дори е невъзможно, тъй като винаги назад във времето, а и занапред, ще бъде и е бил главният секретар“, коментира той.

Кирил Петков не отрече, че е провел такъв разговор с Калин Стоянов, но уточни:

„Много исках да имаме честен човек - шеф на щаба на изборите, защото знаеш, че това, което се случи, се случи. Ако нямаме честен човек за шеф на щаба на изборите, ще има безобразие на купуване на гласове, което се случи по време на местния вот. Г-н Стоянов има само двама шефа. Единият се казва господин Борисов, другият се казва господин Пеевски. Аз съм готов да отида на полиграф с него и заедно да поговорим откъде получава инструкции, как взима той решенията, дали ги взима сам или двамата му шефа Борисов и Пеевски му дават всеки ден наставления“, уточни Петков.

Междувременно депутатите изслушаха Калин Стоянов на закрито заседание, на което трябваше да бъде даден отговор на въпроса дали Мартин Божанов е бил сътрудник на МВР. Такъв отговор обаче не е получен, каза Христо Иванов.

„Нито документално, нито устно получихме отговор на простия въпрос, дали Нотариусът е бил сътрудник на МВР и ако е бил, това било ли е елемент от злоупотреба с този статут. Всички разбрахме, че от начина, по който брани тази информация, че този човек е бил сътрудник. Защото ако не е бил, предполагам, че щеше да му е по-лесно да каже, че не е бил“, каза Христо Иванов.

Стоянов не коментира въпроса и след заседанието, но уточни:

„Аз този човек никога не съм го виждал, никога не съм се запознал с него, никога не съм разговарял с него по телефон, по приложения, с пощенски гълъби, ако щете, както и да било“.

Вътрешният министър подчерта, че независимо дали едно лице е сътрудник или не, няма протекция от наказателно преследване.

От "Има такъв народ" също коментираха темата с искането на Кирил Петков заместник-министърът на вътрешните работи Кирил Ценкин да оглави оперативния щаб за изборите. По думите им това е доста притеснително и не е първият случай, в който Кирил Петков лобира за Ценкин.

Подробности чуйте в прикачените аудио файлове.