Измамите с фалшиви магазини в интернет очевидно са на мода сред престъпниците по време на кризата с Ковид 19. Поне това показват настоящите данни от Баварската държавна криминална полицейска служба. През 2021 г. в тази област е имало 4117 жалби - почти шест пъти повече, отколкото през 2019 г. (по това време около 720), съобщи Antenne Bayern.

Какво прави фалшивите магазини в интернет толкова опасни?

Фалшивите магазини обикновено са професионално проектирани и на пръв поглед трудно се разграничат от реалните магазини. Често там могат да се откриват предложения за купуване на популярни стоки на примамливи цени. Плащането се извършва предварително - но поръчаните стоки не идват.

Гражданите ще получават известие, когато някой им гледа личните данни

Фалшивите магазини често се рекламират в социалните мрежи

Има тенденция сред измамниците да пускат примамливи реклами на продукта. На пръв поглед те изглеждат сериозни и бързо достигат до няколко милиона потребители. Връзката обаче често води до фалшиви интернет страници.

Няколко съвета за безопасно онлайн пазаруване

Защитена връзка: Уверете се, че вашите данни се предават криптирани в онлайн магазина. Чрез катинар или съкращението „https" в адресната лента, лесно можете да разпознаете това. Ако не е така - по-добре не кликайте върху този сайт.

Обърнете внимание дали има информация за продавача: Онлайн магазините са правно задължени да предоставят своето фирмено име, адрес и данни за връзка с ръководството. Ако тази информация липсва - изобщо не пристъпвайте към покупка!

Топ 10 мобилни приложения, в които да инвестирате през 2022

Не се оставяйте да ви притискат: Изкачащи прозорци от вида на това, че остават малко бройки от артикула, са популярен трик за създаване на натиск, целящи да ви накарат да сложите продукта бързо в количката за пазаруване. Реномираните доставчици дават прозрачен поглед върху действителните нива на количествата.

Проверете опциите за плащане: Измамните сайтове често предлагат само предплащане и се въздържат от други начини на плащане. Често дори допълнителни отстъпки примамват потребителя да си направи предварителна поръчка.

Почерпете опит от други потребители: Ако нещо не ви изглежда както трябва в самия сайт, потърсете препоръки от други потребители. Често това дава правилна насока дали даден сайт е надежден и ще удовлетвори вашите желания.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в Soundcloud Spotify, Apple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук