Как да преживеем жегата – съветите, които всички знаем, но не всички спазваме – отговорите потърсихме в ефира на Обзорната програма на Дарик радио от Пловдив от д-р Гинчо Кътев.

Количеството вода, което трябва да приемаме в горещите дни е по 50 мл на килограм телесно тегло, а за хората, работещи на открито, се препоръчва по 7 литра на денонощие, съветва пловдивският личен лекар.

По думите му, другото особено важно за организма ни в жегите е разликата в температурата от помещение с климатик и навън да не е повече от 10 градуса.

В горещите дни трябва да се избягва консумацията на мазно месо и да се набляга предимно на зеленчуци и сочни плодове като кайсии, диня и пъпеш.

При първи симптоми на топлинен удар, като гадене и замайване, трябва да влезем в хладно помещение и да пием веднага вода, която обаче в никакъв случай не трябва да е ледено студена, защото приемът й в такъв момент  е шок за организма, подчерта още д-р Кътев.

Още съвети как да се предпазим от горещината слушайте в интервюто на Искра Койчева с пловдивския личен лекар.