Здравният министър Стойчо Кацаров предлага Правителствена болница временно да стане детска, защото построяването на Националната детска болница може да отнеме 6-7 години в най-добрия случай. Междувременно обаче детското здравеопазване се нуждае от сериозни промени, тъй като условията, при които в момента се лекуват децата са много лоши.

Кацаров коментира още, че държавата ще се опита да намери и да си върне 9-те милиона лева, дадени авансово за строежа на детското лечебно заведение и определи свършеното по този въпрос през последните 2 години от ГЕРБ като схема.

Не се дължат неустойки по договора за детската болница, според Кацаров

По думите му очевидно целта на предишните управляващи не е била да се построи лечебно заведение. А на упрека на бившия здравен министър Кирил Ананиев, че това са неверни факти Кацаров отговори така:

"Тук има единствено схема, за която изначално се е знаело, че не може да бъде реализирана детска болница - това е грозният финал на тази картина. Мога да си представя в каква ситуация сте бил като министър на Бойко Борисов, вероятно съжалявате за тази ситуация".

До момента държавата е платила 9 милиона лева авансово за изграждането на болницата. Не е ясно къде са тези пари, но Кацаров е категоричен, че ще бъдат намерени и върнати. Необратими са обаче вредите и загубеното време.

Всички документи по казуса с националната детска болница са изпратени на прокуратурата

"Дечицата са истинската жертва на закононарушението на предишното правителство. Те продължават да се лекуват в изключително лоши условия - стаите са по 6-7 кв. м., без климатици, без санитарен възел, с една мивка, която като пуснеш, пръска по леглото. Майката придружава детето си, само ако леглото до него е свободно. Ако не е - спи в коридора на кошетка. Някои деца там изкарват последните дни от живота си", посочи министър Кацаров. 

Изграждането на нова болница ще отнеме 6-7 години най-малко, затова здравният министър предлага като временно решение сградата на правителствена болница да се превърне в детска. Кацаров обясни, че депутатите и министрите не се нуждаят от такава болница, която да ги лекува специално, а от друга страна това е най-луксозното лечебно заведение у нас и именно то трябва да бъде дадено на децата. 

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук