Бъфало, щата Ню Йорк, се сблъсква с най-разрушителната снежна буря в историята си. Областният управител Кати Хокул заяви това във видеопослание, разпространено от нейния офис, съибщават от БГНЕС.

"Водим война. Това е война с майката природа. Тя ни удря с всичко, което има. Това ще остане в историята като най-разрушителната буря в дългата история на Бъфало, в която е имало много битки и много големи бури", заяви губернаторът.

48 градуса под нулата: Зимната буря „Елиът” помрачи Коледата в САЩ (видео)

По думите ѝ бурята в Бъфало е направила града непроходим. 7 са жертвите на снежната буря в града и броят им може да нарасне, добави губернаторът. Някои от загиналите са били замръзнали в колите и не са могли да излязат. Държавните власти са помогнали на стотици хора, блокирани в различни части на щата заради лошото време, подчертава Хокул.

Хиляди закъснели и анулирани полети дни преди Коледа: Буря донесе полярен студ в САЩ

Извънредното положение, обявено в четвъртък, ще остане в сила. Властите в Ню Йорк са привлекли военнослужещи от Националната гвардия, за да помогнат за справянето с последиците от бурята. Още 200 национални гвардейци ще бъдат изпратени днес. В редица райони на щата магистралите и шосетата са затворени, а местните жители са помолени да си останат по домовете и по възможност да не използват транспорт.

През тази седмица лошото време в САЩ и Канада се изразява в силен студ, силни пориви на вятъра и снеговалежи. По последни данни, цитирани от телевизия NBC, най-малко 46 души са загинали в САЩ в резултат на бурята.

Обилни снеговалежи в Япония: Най-малко 8 загинали и 45 ранени

Предупреждението за тежки метеорологични условия засяга около 55 милиона американци, живеещи в централната и източната част на страната. По данни на flightaware.com през уикенда в САЩ са били отменени над 5000 полета заради лошото време.