Нидерландските изтребители Ф-35 няма да останат в България за съвместната охрана на въздушното пространство, съобщи министърът на отбраната Драгомир Заков. Мисията на четирите изтребителя изтича днес.

Четирите най-модерни изтребителя дойдоха в началото на април като част от договорката за засилване на източния фланг на НАТО. И досега обаче министерството не посочва конкретно как ще бъде продължена мисията за охрана на въздушното пространство.

Нидерландски F-35 охраняват въздушното пространство над България

"Те са до края на месец май, така, че нямаме друга информация. След това има различни опции. Може да бъде с разполагане на изтребители на наша територия, има и други опции в НАТО, разбира се, за усилен Air Policing, така че в НАТО имаме все пак много процедури, които позволяват, знаете, презгранично използване на Air Policing, така че има много варианти. България ще бъде подпомогната и ще продължи да бъде подпомагана. Няма да бъде оставена", каза министър Заков, цитиран от държавното радио.

През годините с Гърция и Румъния България е изпълнявала т.нар. трансграничен Air Policing. С Румъния страната ни има даже споразумение, което позволява на изтребители от трети страни от НАТО, които са базирани в у нас или в свърната ни съседка, да могат да извършват презграничните операции. В Румъния имаше италиански и британски самолети.

Български МиГ-29 оказаха помощ на пътнически самолет след сигнал за бомба

На срещата с турския началник на отбраната - армейски генерал Яшар Гюлер – е говорено за Air Policing, "...но не конкретно за момента Турция да поеме Air Policing за България", уточни министърът на отбраната Заков.

Българските МиГ- 29 може да бъдат ремонтирани в Полша, допълни Заков:

"Продължават разговорите с Полша. Когато има резултати, те ще бъдат обявени".

България чака 8 нови изтребителя Ф-16 от САЩ, но доставката на първите бройки ще се забави до 2025-та.

При тази ситуация министерството се стреми към максимално дълга поддръжка на МиГ-29. Търсенето на изтребители втора ръка остава вариант, но при необходимост, уточняват от министерството. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм