Израел определи крайния срок за началото на наземната офанзива в град Рафах в южната част на Ивицата Газа. „Ако ислямисткото движение „Хамас“ не освободи до 10 март всички заложници, държани в Газа, ще започне атака в града“, заяви Бени Ганц, член на израелския военновременен кабинет. Това е първият път, в който Израел съобщава кога войските му може да влязат в пренаселения южен град. 

В международен план все повече се увеличават призивите към Израел да се въздържа от щурмуване на Рафах, където около 1,5 милиона палестинци са намерили убежище от боевете в анклава.

„Светът и лидерите на „Хамас“ трябва да знаят, че ако до Рамадана нашите заложници не са у дома, боевете ще продължат навсякъде, включително в района на Рафах“, каза бившият министър на отбраната Бени Ганц.

Израел вероятно очаква част от палестинците да напуснат Газа и да потърсят убежище в Египет, където властите вече строят за тях голям лагер. На този етап от страна на Израел, а и на Египет така и не е оповестен някакъв план за евакуация.

Междувременно Израел се обяви категорично против всякакво „едностранно признаване“ на палестинска държава. В отговор на публикация във Вашингтон пост, че Съединените щати и няколко арабски държави подготвят план с конкретен срок за образуване на палестинска държава, израелският премиер Бенямин Нетаняху и колегите му от кабинета гласуваха единодушно, че признаване на такава държава в този момент би означвало „награда за клането от 8 октомври“.

Въпреки продължаващите боеве в Газа, в Египет не спират усилията за постигане на примирие между Израел и „Хамас“. Според катарските посредници обаче напредъкът не е обещаващ.

Чуйте повече в прикачения звуков файл. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм