Десетки хора са загинали или са били ранени при взрив в бежански лагер в района на Рафах, съобщи управляваното от Хамас министерство на здравеопазването в Газа. Видеозаписи от мястото на инцидента в южната част на ивицата Газа показват голяма експлозия и интензивно горящи пожари.

Ударът на Израел е в отговор на изстреляните по-рано 8 ракети по посока на Тел Авив, които бяха първите атаки с далечен обсег на действие срещу града от януари насам. Израелските сили за отбрана (IDF) съобщиха, че са се прицелили в двама висши лидери на Хамас в един от комплексите на групировката и ще преразгледат съобщенията, че огънят се е разпространил към убежищата, при което са пострадали цивилни граждани.

В изявление, публикувано след взрива в Газа в неделя вечерта, стана ясно че са ликвидирани две високопоставени фигури на Хамас - Ясин Рабия и Халед Нагар - при „прецизен“ въздушен удар „в северозападната част на Рафах“.

Ръководените от Хамас власти съобщиха, че 35 души са били убити, а десетки са били ранени в лагер за разселени палестинци северозападно от Рафах, далеч от последните военни операции в определената безопасна хуманитарна зона, сред загиналите има жени и деца.

Очевидец заяви пред информационна агенция Ройтерс, че целият квартал Тал ал-Султан е „опожарен“. Друг свидетел, Фади Духан, описва, че е седял пред вратата на една къща, когато е чул експлозия.

От Хамас определиха атаката на Израел като "клане". 

"Това зверско клане, извършено от израелските окупационни сили, е в разрез с всички международни резолюции", се казва в изявление на палестинското президентство, обвиняващо Израел, че "умишлено е избрал за цел" агера за разселени лица "Баркасат", управляван от Агенцията на ООН за палестинските бежанци на северозапад от Рафах.