Израел е подписал договор за продажба на противотанкови ракети „Спайк“ на Гърция на стойност 1,44 млрд. шекела (400 млн. долара), съобщи Министерството на отбраната на страната, цитирано от „Ал Джазира“.

"Ракетите ще подсилят портфолиото от оперативни средства на гръцката армия и очакваме по-нататъшно разширяване чрез стратегическо сътрудничество в близко бъдеще", заяви Йоав Хар-Ивън, главен изпълнителен директор на държавния отбранителен консорциум „Рафаел“, който произвежда противотанковите ракети.

Израел нанася удари по Ливан и Газа след голямо ракетно нападение (снимки)

Съобщението идва покрай сделката в областта на отбраната с новоприетия член на НАТО Финландия.

Миналата седмица Хелзинки се съгласи да сключи сделка с Израел и „Рафаел“, след като на 4 април стана член на НАТО, слагайки край на близо 70-годишната си политика на военна необвързаност.

Оръжейният доставчик ще предостави на новия член на НАТО усъвършенстваната система за противовъздушна отбрана „David's Sling“ чрез сделка на стойност 316 млн. евро (345 млн. долара), която обаче зависи и от одобрението на САЩ. Системата е предназначена за прихващане на балистични и крилати ракети.

Висш военен: Израел е готов да атакува Иран дори без помощта на САЩ

Израел заяви, че сделките му с двете държави ще засилят връзките между тях, особено когато става въпрос за сътрудничество в областта на отбраната. По този начин страната затвърждава превръщането си в един от най-големите износители на отбранителни продукти в света.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм