Последната зима е била най-топлата в България за последните 135 години, откакто се извършват метеорологични наблюдения. Отчетените средни стойност за страната са с над 0,2  °C спрямо зимата на 2007 г., която досега е била най-топлата, заяви в интервю за Дарик климатологът д-р Симеон Матев. 

„На много места в страната не можеха да подобрят най-високите средни температури от 2007 г., но за голяма част от Южна и Източна България, както и за Софийска област изминалата зима е най-топлата.  Всеки един от зимните месеци е с много голяма положителна аномалия. През декември за голяма част от страната отклонението от нормата е 3-4° C, през февруари е дори над 5° C, а през февруари е до 2° C. Имаше серия от дни с високи температури около Нова година и около 20 януари, когато на някои места бяха поставени рекорди между 20 и 26° C”.  

По думите на Матев това са екстремни прояви на времето, които не са характерни за нашия климат.  Нормално било да има няколко застудявания, последвани от по-топли периоди. През последните 11 години обаче повечето зими са чувствително по-топли, а ледените дни и тези със снежна покривка са по-малко от обичайното. 

„Една топла зима не е благоприятна за развитие на времето през годината. Снегът в планините е по-малко, което означава по-малко воден ресурс. По-високите температури предполагат по-добри условия за изсушаване, което води до по-добри условия за пожари през лятото. Няма нищо по-хубаво от нормалното, а такива топли зими не са нормални. Преминаваме към ново нормално с по-високи температури през цялата година”. 

Цялото интервю със Симеон Матев може да чуете в звуковия файл.