“Духовното наследство на еврейската общност в Пазарджик“ е основната тема на изложба, която е подготвена от Регионалния исторически музей. Събитието е посветено на 80-годишнината от спасяването на българските евреи и е финансирана от Министерството на културата на Република България.  Откриването на експозицията предстои днес от 17:00 часа в Конферентната зала на музея.

В единадесет витрини и на тринадесет илюстративни табла са представени снимки, вещи и текстове, разказващи за историята на еврейската общност в Пазарджик. Експонирани са религиозно-ритуални вещи, свързани с еврейската вяра, сред тях са: Тора – текстът на Мойсеевото петокнижие, изписано върху пергамент; Мегилот – текстът на „Плач Йеремиев“, Молитвеник за празника Йом Кипур; Корона за торот с дървото на живота и други ритуални вещи. 

През пролетта на 1943 г. в България започва кампания за спасяване на българските граждани от еврейски произход от депортация в лагерите на смъртта. В тяхна защита се обявява голяма част от гражданското общество, Българската православна църква, общественици и политици. Във фонда на РИМ-Пазарджик се съхраняват снимки и вещи на свещеноиконом Борис Харалампиев, обявил се в защита на евреите, както и снимки и документи, принадлежали на братята Никола и Иван Йотови от Пазарджик. Доктор Иван Йотов е народен представител в XXV ОНС, обявява се срещу Закона за защита на нацията и се присъединява към „групата на Пешев“ – депутати, които подписват петиция срещу депортацията.

Изложбата може да бъде посетена до 18 юни 2023 г.