За шеста поредна година 17 пасажа от Светото писание ще прозвучат в публичен прочит от 17 изявени бургаски лидери в различни сектори на културния и обществен живот. Това ще се случи тази вечер от 18.00 часа на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина. Събитието, в чест на празника 24 май и на делото на светите братя Кирил и Методий се организира по инициатива на пастор Живко Тончев и Нели Тончева от християнска църква „Благовестие“ и във времето успява да събере представители на културния, спортен, политически, обществен живот и академичните среди. Водещ на събитието ще бъде главният редактор на Дарик радио за Югоизточна България - Дияна Бедросян. 

Изявени бургаски общественици в публично четене на 17 пасажа от Библията

Четци тази година ще са  кметът на Бургас – Димитър Николов, председателят на Общински съвет – Бургас – адв. Михаил Хаджиянев, началникът на Регионалното управление на образованието към Министерството на образованието и науката – Петя Петрова. В програмата като четци са включени и трима ректори на най-предпочитаните висши училища в града - проф. д-р Христо Бозов дм – ректор университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и управител на Комплексен Онкологичен Център, проф. Светозар Бенчев – ректор на филиала на Националната художествена академия в Бургас, проф. д-р Милен Балтов ректор на Бургаски свободен университет и водещ на авторската рубрика „Икономистът говори“ по Дарик. Проф. Румен Стаматов - ръководител катедра "Психология и педагогика" към Пловдивския университет, редактор на научното сп. „Развитие на детето“ и автор на множество научни публикации, бившият областен управител, адв. Вълчо Чолаков, бургаският омбудсман и юрист Тодор Стамболиев, нотариус Надежда Маркова, както и издателят и гл. редактор Катя Касабова ще четат избрани библейски стихове.

В прочита ще се включат и изявени медици като неврохирургът д-р Светослав Тодоров –зам. дир. УМБАЛ Бургас и д-р Диян Господинов – кардиолог, завеждащ интензивен сектор в бургаска болница и председател на сдружение  „Младите лекари“.  Няма да бъдат пропуснати и най-изявените ни спортисти в лицето на златното момиче, световен и олимпийски шампион по художествена гимнастика - Стефани Кирякова, след която на сцената ще застанат на финал пастор Стефан Димитров – председател на Български Божии църкви и пастор Илчо Ефтимов от Евангелска петдесятна църква.

„В житието на Константин Кирил Философ, написано от неговия ученик Климент,  подробно е разказано, че основна мотивация е била не просто да се създаде азбука като писмени знаци, съответстващи на звуците, ползвани от народа. Това е била само стъпка към по-грандиозен и значим труд - да се създаде книжовен български език, в който да са интегрирани абстрактни понятия като богословие, философия, литературата на гръцко-римския свят. Този е бил инструментариума, чрез който да се преведе Библията на разбираем за хората език. Зад създаването на азбуката като знаци, стои голямата мисия Свещените писания да достигнат до славянските народи. Именно, затова и първият текст, който се превежда на този новосъздаден книжовен език е от Евангелието на апостол Йоан. Всички познават добре думите „В началото бе Словото“, но този стих не свършва до там, а продължава: „И Словото беше у Бога и Словото бе Бог“. Именно от там се разпръсква духовната светлина, през писменост, книжовност, огромен преводачески труд на десетки ученици на двамата братя и така до нас днес стига това наследство. Мисля, че имаме дълг към Кирил и Методий да съживим, опресним и акцентуваме този значим аспект от делото им“.  

С тези думи, съорганизаторът на традиционното за Бургас „Публично четене на Библията на открито“, Нели Тончева, обясни връзката на инициативата с  Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май.