Рая Назарян беше избрана за председател на Народното събрание. Това се случи благодарение на гласовете на ИТН. Общо 131 гласа "за" получи кандидатурата на Назарян. Подкрепата идва от ГЕРБ, ДПС и ИТН. БСП, ПП-ДБ и Величие са гласували "против".

"Честито ви изчегъртване, ИТН", заяви съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев секунди след приключване на гласуването, без да му бъде дадена думата. 

50-ото Народно събрание проведе повторен избор за председател на НС, след като в първия си работен ден в сряда новите депутати не успяха да изберат председател и заместник-председател на парламента.

В началото на днешното заседание почетният председател на парламента Силви Кирилов от ИТН предложи не само процедура по избор на председател да започне отново, но и повторно да бъдат обсъдени и гласувани приетите вчера правила за избор на председател на Народното събрание. От ДПС определиха предложението като недопустимо, а депутатите излязоха в почивка до разрешаване на казуса.

След почивката бе взето решение правилата за избор да не се гласуват отново, а да се пристъпи директно към номинациите на председател на Народното събрание. Процедурата обаче отново не започна, защото по искане на ГЕРБ депутатите излязоха в нова почивка.

Преди окончателното гласуване на кандидатурата на Назарян Тошко Йорданов от ИТН загатна какви са намеренията на партията.

"Ние, както казахме, искаме третия мандат, за да представим експертен кабинет, който, ако залата подкрепи, ще има правителство, което да решава проблемите на България с ясна програма. За да се случи това обаче президентът трябва да започне да раздава мандатите. За да започне тая процедура, трябва да има парламентарни групи. Затова ние от ИТН ще подкрепим всички кандидати."

Последва осиркване, а Николай Денков от ПП-ДБ коментира, че през цялото време ИТН се опитват да се скирият зад гърба на някой друг.

"Колкото и обиди да отправите и да извъртите нещата, ясно е че сте тръгнали да си решавате нещо. Не се оправдавайте с нас". 

Любен Дилов от ГЕРБ обяви решението на ИТН за логично, а новият председател на Народното събрание Рая Назарян коментира:

"Всички ние носим отговорност за качеството на политическите дебати и за актовете на Народното събрание, които трябва да съответстват на общоприетите разбирания за авторитет и достойнство. На мен можете да разчитате на диалогичност, справедливост, равнопоставеност и безусловно спазване на Конституцията и правилника на Народното събрание" 

Пресцентър ГЕРБ

Предложението на първата политическа сила ГЕРБ-СДС Рая Назарян да седне на стола на председателя на парламента, бе отхвърлено в сряда от депутатите. Кандидатурата на Назарян не успя да събере необходимите гласове при две последователни гласувания. Предварителна заявка, че няма да подкрепят Назарян, отправиха ПП-ДБ и БСП.

В сряда следобед лидерът на  “Има такъв народ” (ИТН) Слави Трифонов заяви, че партията няма да подкрепи правителство с първия или с втория мандат. 

Очаквайте подробности!