Иран пое отговорността за ракетен удар в неделя срещу северния иракски град Арбил, заявявайки, че той е бил насочен към израелски „стратегически център“.

Властите в автономния кюрдски регион на Ирак съобщиха по-рано, че 12 балистични ракети са паднали върху Арбил при атака преди зазоряване, насочена срещу интересите на САЩ, която леко рани двама цивилни и причини материални щети.

Ракетите дойдоха отвъд източната граница на Ирак, обяви кюрдистанското антитерористично звено - на практика казвайки, че са изстреляни от Иран, нация, която има значително политическо и икономическо влияние над Багдад.

Иранската Революционна гвардия по-късно потвърди, че са изстреляли снарядите, твърдейки, че са били насочени към обекти, използвани от Израел, основен съюзник на САЩ.

„Стратегически център за конспирация и пакости на ционистите беше ударен от мощни прецизни ракети, изстреляни от Корпуса на гвардейците на ислямската революция“, се казва в изявление на гвардейците.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Следвайте ни и в Инстаграм