Европейската политика няма лидерска позиция. Това каза в „Седмицата“ по Дарик радио вицепрезидентът на България Илияна Йотова относно темите, свързани с войната в Украйна и желанието на РС Македония за започване на преговори за членство в ЕС.

Радев предупреди за „чудовищна инфлация“

Според нея Европейския съюз е преминал през две фази от началото на инвазията в Украйна. Първоначално съюзът осъди действието на Русия, като заяви,че е недопустимо да има такава война в сърцето на Европа. Втората фаза вече е свързана с даването на оръжия на Украйна, но тя подчерта, че липсва „лидерски хъс“, който да вземе решение на общоевропейско ниво. 

По нейни думи започват да възникват въпроси как ще се промени съотношението на силите в света и дали Европа ще бъде сигурна, след като Камарата на представителите на САЩ реши да даде 40 милиарда долара за въоръжение на Украйна?

Йотова: Позорно е, ако заради съмнителни комисионни се ощетяват 25 000 български фирми

Йотова коментира и темата, свързана с разделението в българското общество и различни гледни точки между институциите.

Не смятам, че различните гледни точки, са лоши в едно общество, че е излишно или вредно и не трябва да го има. Въпросът е дали това е дискусия или надвикване, дали едната теза надхвърля другата?  В желанието да се надвикваме забравяме своята европейска принадлежност, забравяме нещо важно за историята, фактите“ каза Йотова, като добави, че е тъжно „българи да се насъскват срещу българи“.

Ковачевски: Последното посещение на българската делегация събуди духовете на миналото

По въпроса с РС Македония и желанието на страната да започне преговори за членство в ЕС, тя коментира, че трябва да се изпълнят определени критерии за да се стигне до следващ етап. „ Най-малкото претенции могат да бъдат към България. Важна е реакцията на Европейския съюз. За да чисти отношенията трябва да има вид споразумение, в което ясно да се запишат претенциите на България и с какво се ангажира РС Македония.“

Чуйте какво каза тя относно това къде е мястото на църквата в България, има ли шанс Финландия да влезе в НАТО и дали има корупция, свързана с доставките на газ от Русия.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм