Сайтът foodprice.bg, разработен от служебния кабинет, вече е достъпен и ще следи цените на 30 основни хранителни продукти у нас. Платформата бе представена от министъра на икономиката Никола Стоянов и на земеделието - Явор Гечев. Платформата предоставя обединена информация за пазара на храни – от изкупни цени на основни суровини, през стойност на внос и цени на едро, до тези на рафта в магазина. Създадена е и възможност за сравнение на цените у нас и в седем европейски държави.

Наложените глоби за нелоялни търговски практики от началото на масовите проверки са за над 1,5 млн. лв.

Показват платформата за наблюдение на цените на храните

Министърът на икономиката Никола Стоянов обяви още, че работна група подготвя проекти на Закон за надценките на хранителните стоки и на Закон за търговията с храни. Целта е трайно овладяване на цените на храните, което да доведе и до спад на инфлацията.

Земеделският министър Явор Гечев пък обяви, че държавата ще дотира 80% от цената (без ДДС) на поливната вода като мярка срещу скъпите храни.

Подготвя се и електронен регистър за проследимост на храните, който ще регистрира всяка стъпка в търговията на едро, както по отношение на качеството на храните и гаранцията за потребителите, така и цените.

Представят сайта за цените на храните в петък

Цените на дребно в новия сайт не включват промоции, уточни министърът на икономиката Никола Стоянов.

Пример беше даден с цената на опаковка масло от 250 грама.

В сайта могат да подават информация търговците с оборот над 30 млн. лв. на годишна база.

Обмисля се въведените в платформата стоки в магазините да са обозначени със специален стикер, така че потребителите по-лесно да се ориентират.

На платформата има и бърза връзка за сигнали и оплаквания към компетентните институции.

Целият сайт заедно с поддръжката струва на Министерството на икономиката 30 000 лв. за година напред.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм