Бившият председател на Народното събрание Ива Митева се разделя с "Има такъв народ". Това съобщи тя в интервю за „Денят на живо” по NOVA NEWS. Мотивите за решението й са, че е изпълнила ангажимента си към партията на Слави Трифонов.

Каримански се оказа с държавен пост в Министерството на финансите

"Аз не съм била член на ИТН или на друга партия, имах поет ангажимент към конкретни избори и го изпълних”, заяви председателят на 46-ото Народно събрание в отговор на въпроса напуснала ли е партията на Трифонов.

“Времето ще покаже” дали Митева ще участва в следващ вот. 

“Изборите свършиха, бях поела конкретен ангажимент за конкретни избори, участвах с цялата си енергия, играх с чест и достойнство. Аз и колегите ми доказахме думите на Кристиан Таков, че „Моралът е доброто”, каза Митева.

Ива Митева: Хората не търсят партии и вождове, а личности с достойнства

„Имаме ли такива като Бенковски, Волов днес? Имаме ли духовни водачи”, попита реторично тя. 

Относно дейността на сегашния парламент Митева заяви: „Странно е поведението в този период на парламентарните групи”. Тя припомни, че БСП преди са се въздържали при обсъждането на машинното гласуване.

„Избирателната активност няма нищо общо с хартиената бюлетина”, поясни Митева. По думите ѝ избирателната активност не се влияе от начина на гласуване. Според нея при машинното гласуване има много по-малък брой недействителни бюлетини.

Ива Митева: Много бих искала да работя за Русе, защото има огромен потенциал

Според Митова не се води достатъчна дискусия за въвеждане на мандат „Чужбина” в промените на Изборния кодекс.

Коя е Ива Митева?

Ива Митева и Йордан Цонев от ДПС. Снимка: БГНЕС

Коя е Ива Митева?

Ива Митева Йорданова-Рупчева е българска юристка и политик. Родена е на 25 октомври 1972 година в Разград.

Ива Митева пред Дарик: Хората не гласуват, защото вече са обезверени

От 1998 година работи в Министерството на правосъдието, а от 2000 година в Народното събрание – от държавен експерт до директор на дирекция „Законодателна дейност и право на Европейския съюз“. Член на експертните екипи за подготовка на предложения и обсъждане на промени в Конституцията на България.

От 2007 година активно участва в изработването на промените в изборните закони, като е член на експертните екипи за изработване на проект на Изборен кодекс и за приемане на нов Изборен кодекс.

Петков: Шоуто на Слави Трифонов трябва да остане в миналото

В периода 2017 – 2019 година е лектор по практическо нормотворчество в програма за следдипломна квалификация на Института по публична администрация към Министерския съвет на България и Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Хонорувана преподавателка е в Нов български университет, департамент „Право“ – курс „Практическо нормотворчество“. Владее английски език.

Била е директор на Дирекцията по правни въпроси в Народното събрание.

Ива Митева: По-скоро говорим за полупрезидентска форма на управление

На парламентарните избори в България през април 2021 година Ива Митева е избрана за депутат от 23 МИР София, където е втора след проф. Андрей Чорбанов в листата на „Има такъв народ“.

В първия работен ден на 45-ото Народно събрание е избрана за председател. Нейни заместници са Цвета Караянчева от ГЕРБ-СДС, Кристиан Вигенин от БСП, Виктория Василева от „Има такъв народ“, Мукаддес Налбант от ДПС, Татяна Дончева от „Изправи се! Мутри вън!“ и Атанас Атанасов от „Демократична България“.

На 21 юли 2021 година е избрана за председател на 46-ото Народно събрание.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм