Бургаският апелативен съд отказа да пусне под домашен арест и остави под стража 48-годишния Щерион Джамбазов и 24-годишния Никола Батилов, задържани за притежание на високорискови нартокотични вещества и боен арсенал при специализирана акция на полицията миналата седмица.

Припомняме, че двамата бяха арестувани, след като в жилищата им и в лек автомобил „Опел Зафира“, който управлявали криминалистите открили над 20 кг марихуана, куфар с две пушки, девет пистолета, два автомата и боеприпаси за огнестрелни оръжия. В бащината къща на Щерион пък МВР-служителите се натъкнали на 413 броя саксии, вентилатори, климатици, въздуховоди, лампи с рефлектори маркучи за капково напояване, чували с почва, върху част от които по данни от изготвената експертна справка се установява клетъчен материал, съвпадащ с ДНК профила на обвиняемите.

В съдебна зала Щерион обяви, че е невинен и се прехранва с почтен занаят-продавал царевица на плажа в Свети Влас. Никола пък бил безработен през последните години, живеел в дома на майка си, а парите си изкарвал като помагал на баща си, който отглеждал животни. 

Днес адвокатите на задържаните настояха за изменение на мерките им за неотклонение, като се мотивираха с липсата на убедителни доказателства срещу тях. "Свидетелските показания на двамата полицаи сочат, че са наблюдавали двамата обвиняеми да товарят чували и куфари в жълто такси. Но въпреки че е била в ход специализирана полицейска операция, необяснимо остава защо тези полицаи не са изпълнили функциите си да противодействат и предотвратяват престъплението и да ги задържат“, посочи защитата. И постави под съмнение механизмите за изземване на биологичен материал, който е един от козовете на обвинението.

„Към настоящия момент имаме ДНК справки, които с голяма степен на вероятност, над 99%, могат да дадат заключение, че има ДНК материал върху чувалите с наркотичните вещества и върху куфарите, в които са се намирали огнестрелните оръжия и боеприпасите. Считам, че на този, макар и ранен етап на разследване, можем да направим обосновано предположение, че двамата обвиняеми са действали като съизвършители за двете престъпления", каза в кулоарите зам.-председателят на Апелативната прокуратура в Бургас Йовита Григорова.

Според съдът, най-тежката мярка за неотклонение ще гарантира явяването на двамата обвиняеми пред органите на досъдебното производство и ще ги ограничи в извършване на противоправни прояви.

Определението е окончателно.

Какво каза зам.-председателят на Апелативната прокуратура в Бургас Йовита Григорова, чуйте в звуковия файл:

Всички новини от Бургас