„Основният принцип, който преследвахме, беше да гарантираме честни избори и да повишим избирателната активност. Една от стъпките беше да намалим възможностите за субективни грешки при преброяването на бюлетините“, каза депутатът от групата на „Продължаваме промяната“ Христо Симеонов в студиото на Дарик Бургас. Той коментира промените в Изборния кодекс, които бяха гласувани в Народното събрание.

По думите на Христо Симеонов, предпоставките за грешки в изборния процес се увеличават.  „С тези изменения, вместо да гарантираме честните избори, ние се върнахме в онова време, в което всички искаха нова методика и всички настояваха да бъдат въведени машините като форма, под която да се извършват едни честни, справедливи и коректни избори в България“, изрази мнението си бургаският учител.

Христо Симеонов заяви, че от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ са предложили да бъде създадена допълнителна комисия, която да разгледа всички проекти за изменения на Изборния кодекс. „Направихме това с цел да бъдат изчистени всички тези проблеми“, обясни депутатът.

Крайният резултат е, че вече се дава възможност да се гласува с хартиени бюлетини, които ще бъдат преброявани от секционните избирателни комисии. Освен това имаме едни машини, които ще бъдат използвани като принтери за контролни разписки, които в този закон вече се наричан „електронни бюлетини“. Те ще бъдат преброявани от същите тези комисии. Флаш паметта няма повече да се предоставя на Районната избирателна комисия. Тя ще остава вътре в машината и ще може да се вади само със съдебно решение“, обясни гласуваните промени Христо Симеонов.

„Това по никакъв начин няма да гарантира честността на изборите към даденият момент. Имаме един Изборен кодекс, в който има заложени максимално много опасности за допускане на субективни грешки“, е становището на Христо Симеонов и депутатът изрази надежда, че президентът Румен Радев ще използва правото си на вето по този казус.

Чуйте повече за промените на Изборния кодекс и мнението на Христо Симеонов в звуковия файл:

Автор на статията: Никола Попов

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм