Разследващият журналист Христо Грозев заяви в ефира на „Здравей, България” по NOVA, че Алексей Навални е в затвора вече повече от 860 дни, като състоянието му периодично се влошава и има тревожни сигнали. В продължение на голяма част от това време той е бил държан абсолютно противозаконно и противоконституционно в карцера.

„Навални“ с Христо Грозев спечели „Оскар“ в категория „Документален филм“

"През последните месеци бяха забелязани няколко опита да бъде влошено здравословното му състояние по изкуствен начин", обяснява Грозев. Журналистът посочи, че в карцера са били вкарвани съкилийници с инфекциозни заболявания, с надежда да му се предизвика такова заболяване. "Освен това, през последните седмици има влошаване на здравето на Навални, който е загубил повече от 10 кг.", допълва той.

„Има много силни болки в стомаха, които не могат да бъдат диагностицирани. Местната медицинска служба отказва да му даде резултатите от изследванията и да му обясни какво става с него. Да не забравяме, че той беше отровен неотдавна с „Новичок”, каза още журналистът.

Дъщерята на Навални: „Няма да спрем борбата”

Журналистът разкри, че е имало сигнали от човек в администрацията на затворите, че се планира провокация срещу Навални, която ще бъде извършена чрез нападение от негов съкилийник. Той подчерта, че това е стар трик, използван от КГБ и ФСБ, за да се разправят с опонентите си. Адвокатите на Навални получили предупреждението и са нащрек, за да предотвратят всякакви намеси в здравословното състояние на техния клиент.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм