Бурни протести и сблъсъци между демонстранти и полиция в Израел, след като парламентът прие една от спорните съдебни реформи, предлагани от правителството на Бенямин Нетаняху. Стигна се и до сблъсъци с органите на реда. Десетки са били арестувани, а полицията използва шокови гранати и водни оръдия. Израелците искат отмяна на съдебната реформа, която позволява на депутатите да назначават съдии и ограничава Върховния съд в отмяната на решения на управляващите.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече приетия от парламента закон "необходима демократична стъпка". Мярката според него ще помогне, за да управляват в интерес на мнозинството от гражданите. Изпълнението на волята на избирателите е в основата на демокрацията, каза снощи Нетаняху.

Според социологическите проучвания обаче едва една четвърт от израелците са "за" прилагането на съдебната реформа.

Крайнодясното правителство твърди, че промените ще балансират разделението на властите, но според критиците застрашават демокрацията в Израел и независимостта на съдебната система. Те допълват и че Бенямин Нетаняху опитва да избегне присъда по делото за корупция, заведено срещу него.

След половин година протести срещу реформата парламентът все пак я одобри с мнозинство. 

Снимки: Getty Images

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм