Американската посланичка у нас Херо Мустафа заяви, че България е приятел, партньор и съюзник, както и много силен и доверен партньор в НАТО.

„Дали България ще прати военна техника или не на Украйна, е решение, което ще се вземе между България и Украйна“, коментира посланичката.

Само дипломацията може да сложи край на войната, заяви Зеленски

Тя изтъкна факта, че България прие над 100 000 бежанци, подкрепи резолюциите на ООН и санкциите и се противопоставя на агресията.

„Газпром“ едностранно наруши договора си с България. Най-напред „Газпром“ се опита да промени условията на договора си, а след това, когато България се застъпи за себе си, „Газпром“ реши да използва едностранно енергетиката като оръжие. Именно затова години наред работим заедно за диверсификация“, подчерта Мустафа.

Тя допълни, че през март американската администрация е заявила, че ще предостави допълнителни 15 милиарда кубични тона втечнен природен газ за Европа.

Донфрийд: САЩ протягат ръка на България в момент, в който Русия затръшна вратите си

„Както разбрахте съвсем наскоро, по време на посещението на министър-председателя и министъра на енергетиката на България във Вашингтон работихме заедно, за да може да осигурим две извънредни доставки на втечнен природен газ на цени, отлични за България“, отбеляза Мустафа.

„Ще продължим да работим за средносрочни и дългосрочни решения, защото сме приятели и партньори“, обяви посланичката на САЩ.

Русия спря газа за Финландия

„А сега бих искала да се върна на темата за диверсификацията. Представете си, ако преди една година България беше завършила Междусистемната газова връзка Гърция-България, например, то България нямаше да бъде в сегашното положение. Така че се работи в опит за постигане на диверсификация възможно най-бързо. И това ще се случи - не само с втечнен природен газ от САЩ, но и от други държави, което е изключително важно“, посочи още Херо Мустафа.

„Застъпете се за България“, призова тя онези, които винят България за спирането на доставките на руския газ.

Германия ще започне да внася втечнен природен газ от Катар от 2024 г.

По думите ѝ най-важното по отношение на преговорите между България и Република Северна Македония (РСМ) е да се води диалог.

„Новите правителства поставиха добро начало на диалога“, изтъкна тя и добави:

„Диалогът е важен, това, което не е полезно, е ако и двете страни поставят ултиматуми, както и политиците гледат за собствена популярност. Ползите, които произтичат за България от членството й в ЕС и на държавите в региона позволяват по-голяма регионална сигурност. Тази регионална стабилност е важна, ако не са членове на ЕС, се създава вакуум. Когато има вакуум тези, които желаят ще се възползват.“

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм