Президентът на САЩ Джо Байдън обяви намерението си да номинира досегашния посланик в България Херо Мустафа за извънреден и пълномощен посланик в Арабска република Египет, съобщи пресслужбата на Белия дом, цитирана от БГНЕС.

Херо Мустафа Гарг, професионален член на висшата дипломатическа служба с ранг министър-съветник, беше посланик на САЩ в Република България от октомври 2019 г. до март 2023 г.

Н.Пр. Херо Мустафа: Истинските приятели и съюзници трябва да бъдат откровени едни с други

Преди това е заместник-ръководител на мисията в посолството на САЩ в Лисабон, Португалия, и политически министър-съветник в посолството на САЩ в Ню Делхи, Индия. По-рано Мустафа работи в кабинета на вицепрезидента по въпроси, свързани с Близкия изток и Южна и Централна Азия.

Другите ѝ назначения във Вашингтон включват заместник-директор на Службата за Афганистан, съветник по Близкия изток в кабинета на заместник-министъра по политическите въпроси, директор по въпросите на Иран, израелско-палестинските въпроси и Йордания в Съвета за национална сигурност, както и директор на Съвета за национална сигурност за Ирак и Афганистан.

Радев: Бруталната война на Русия срещу Украйна доведе до рязко влошаване на средата за сигурност

Херо Мустафа е работила в чужбина и като водещ граждански координатор на САЩ в Мосул, Ирак, консулски служител в Бейрут, Ливан, и политически служител в Атина, Гърция. Носител е на наградата Matilda W. Синклер за отлични постижения по чужд език, се казва още в публикуваната на сайта на Белия дом информация.

Херо Мустафа е израснала в Северна Дакота и говори кюрдски, арабски, фарси, гръцки, хинди, български и португалски. Историята на семейството ѝ е обект на документалния филм "American Herro", а през 2021 г. тя е отличена от корпорация "Карнеги" като един от великите имигранти на Америка. Има бакалавърска степен от Училището за дипломатическа служба към Университета Джорджтаун и магистърска степен от Принстънския университет. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм