76 са бъбречно болните пациенти, които три пъти седмично са на хемодиализа в диализния център на Нефрологично отделение на МБАЛ-Пазарджик. От тях 36 са жените, а 40 са мъже. Най-дългогодишният пациент е 48-годишна жена, която се лекува повече от 20 години. Най-възрастният пациент е 86-годишен мъж, а най-младата пациентка е 18-годишно момиче. Данните бяха оповестени от Нефрологично отделение на МБАЛ-Пазарджик във връзка с отбелязването на 14 март - Световния ден за борба с бъбречните заболявания. Мотото тази година е „Здрави бъбреци за всички”.

10 са болните с хронична бъбречна недостатъчност, които чакат за трансплантация и са включени в листата на Евротрансплант. От тях четирима са мъже, а 6 са жените. В листата е и един мъж, които не е на хемодиализа, сочи още статистиката.

В края на миналата година в Турция успешно е трансплантиран 46-годишен мъж от Пазарджик, който е бил на диализно лечение в отделението в продължение на 4 месеца. Донор е неговата съпруга. Състоянието му след трансплантацията се наблюдава от проф. Емил Паскалев от УМБАЛ “ Александровска“ в столицата.

„Много се надяваме и през 2024 година да има пациенти на нашето отделение, които ще получат нов живот след трансплантация“, заяви началникът на Нефрологично отделението д-р Росица Робова. По повод Световния ден за борба с бъбречните заболявания тя отново напомни колко важна е профилактиката. Особено за болните със захарен диабет и високо кръвно налягане, които трябва да контролират стойностите на кръвната захар и кръвното налягане в нормални граници.