Хърватската полиция задържа тази сутрин бившия вицепремиер и министър на земеделието Томислав Толушич по заповед на Европейската прокуратура, предаде БГНЕС.

Толушич е арестуван поради основателни съмнения за извършени икономически престъпления – измама със субсидии, злоупотреба със служебно положение и подтикване към злоупотреба със служебно положение, съобщават от полицията.

Осъдиха управител на винарска фирма в Пловдив за измама с еврофондове

Криминалното разследване, освен Толушич, се отнася и до друго лице – служител на Министерството на земеделието. Срещу двамата ще бъде внесено обвинение в офиса на Европейската прокуратура в Хърватия.

Толушич е един от получателите на т.нар. "винен етикет", тоест държавна субсидия за инвестиции във винарни, затова се предполага, че именно това е причината за ареста му.

8 задържани за източване на евросредства в мащабна операция на ГДБОП и Европейската прокуратура

Става въпрос за безвъзмездни средства в размер на 2,5 млн. хърватски куни, изплатени от Агенцията за плащания в земеделието, рибарството и развитието на селските райони. Парите са одобрени през 2020 г. за винарната на Толушич във Вировитица.

Именно Толушич, бидейки още министър, въведе правилника за регулиране на субсидиите. Според подозренията той е подписал субсидиите, оттеглил се е от политически позиции, а след това е кандидатствал за безвъзмездната помощ, която е получил. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм