Хората, чиито данни изтекоха от системата на НАП, имат право да потърсят обезщетение. Това заяви за Дарик адв. Явор Стойчев, чиято кантора е специализирана в областта на защитата на личните данни.

„Всеки администратор на лични данни трябва да предприеме необходими мерки, за да ги защити”, коментира адв. Стойчев и допълни, че „случилото се, към момента е свидетелство за недостатъчна техническа подготовка от страна на държавен орган”.

По думите му дали в случая е проявена пресъпна небрежност предстои да установи прокуратурата. Изтеклите документи обаче съдържат не само финансова информация, но и данни, които се обработват от НОИ и НЗОК – т.е. информация с изключително чувствителен характер. Ето защо според него физическите и юридическите лица, чийто данни станаха публично достояние, имат право да потърсят правата си и да претендират за обезещтение както за имуществени, така и за неимуществени вреди.

На първо място хората да сезират Комисията за защита на личните данни (КЗД), съветва адв. Стойчев. Ако се установи наличието на нарушение от страна на администратора, това произнасяне ще послужи на гражданите да претендират и за обезщетения и пред съда, допълни още той.

Цялото интервю на Ралица Гълъбова с адв. Явор Стойчев, чуйте в звуковия файл.