Украинските военни съобщиха днес, че гръцки товарен кораб, плаващ в Черно море на път за украинско пристанище на река Дунав, е ударил руска мина, но операторът на плавателният съд подчерта, че все още не е ясно какво е причинило последвалият взрив в близост до кораба, предаде ДПА.

"Все още не знаем какво точно се е случило, но капитанът ни информира, че е имало експлозия", заяви представител на базираната в Атина компания "НАВА Шипинг" (NAVA Shipping). Според компанията няма сериозно пострадали при инцидента.

Украинското оперативно командване "Юг" обаче обвини за взрива "вражеска морска мина". На борда на товарния кораб е избухнал пожар, но след това е бил потушен, се казва в съобщение в "Телеграм".

"Дъ Меритайм Бълетин" (The Maritime Bulletin), сайт за морски новини, управляван от руския журналист Михаил Войтенко, също съобщи, че вчера "руска морска мина се е взривила под или близо до кърмата на гръцкия товарен кораб VYSSOS край устието на река Бистре в делтата на Дунав". 

Според доклада товарният кораб, плаващ под панамски флаг, се е насочил към украинското пристанище Измаил на река Дунав, за да натовари зърно. "Взривът е бил толкова силен, че кърмата на кораба е била повдигната над водата, електричеството на кораба е спряло и всички машини са излезли извън строя", се казва в доклада. След това капитанът успял да предотврати потъването на кораба, като извел силно повредения плавателен съд в плитчините, се посочва в текста.

Твърди се, че на борда е имало общо 18 души екипаж, повечето – египетски граждани.

Катерите на Морската охрана и на Службата за търсене и спасяване незабавно са оказали помощ на екипажа и са качили медици на борда, се казва в съобщението на украинските военнослужещи. По време на огледа на кораба и разговора с капитана е било установено, че двама моряци са ранени. На единия е била оказана медицинска помощ на място, а другият е бил откаран в най-близката болница за допълнителни изследвания. Състоянието му е задоволително.

Към кораба са били изпратени влекачи, които да го извадят от плитчината и да го отведат в пристанището.

За да сведе до минимум риска от руска атака, идваща от водите на Черно море, Украйна започна да минира части от крайбрежието си малко, след като Москва започна пълномащабната си инвазия през февруари 2022 г. Когато през юни тази година стената на язовир "Каховка" в Южна Украйна беше разрушена, това доведе до наводнение, отнело живота на стотици цивилни, а много противопехотни мини бяха отнесени в морето, отбелязва ДПА.

Киев обаче обвинява и руския Черноморски флот, че използва мини, за да нарушава морската търговия в района. По време на войната си срещу Украйна Москва също така предприе морска блокада на украинските черноморски пристанища, което възпрепятства износа на украинско зърно.

Украйна, която е основен световен доставчик на зърно, започна да пренасочва износа си през дунавските си пристанища Рени и Измаил и румънската делта на Дунав.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм