ЕС и Великобритания започнаха антитръстова проверка на сделка от 2018 г. между технологичните гиганти Google и Meta, собственик на Facebook, за която се твърди, че е имала за цел да затвърди господстващото им положение на пазара на онлайн реклама.

Европейската комисия заяви, че разследва така нареченото споразумение "Джедай Блу", за да провери дали то е било използвано за "ограничаване и нарушаване на конкуренцията на вече концентрирания пазар на рекламни технологии".

Зукърбърг заплашва със спиране на Фейсбук и Инстаграм в Европа

Подпредседателят на ЕС по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер заяви, че ако това се потвърди, споразумението ще е послужило за нарушаване на конкуренцията, притискайки конкурентните компании в областта на рекламните технологии, издателите "и в крайна сметка потребителите".

Органът за защита на конкуренцията на Обединеното кралство също започна свое собствено разследване на споразумението и двата органа ще си "сътрудничат тясно" в разследването, заяви ЕС.

Двата гиганта в областта на онлайн рекламата са подложени на силен натиск от страна на издатели и рекламни конкуренти, тъй като заедно те доминират на пазара на онлайн реклама в голяма част от света. Гигантите се сблъскаха с подобни обвинения в съдебни дела в САЩ, които Google отхвърли като "подвеждащи" и без "достоверна основа".

Според обвиненията сделката "Джедай Блу" е послужила за изтласкване на конкуренцията чрез манипулиране на рекламните търгове - изключително сложната система, която определя кои реклами да се появяват на уебстраниците въз основа на анонимните профили на интернет потребителите.

Съдебните документи на САЩ разкриват, че висшите ръководители на Google и Facebook са участвали пряко в одобряването на предполагаемата незаконна сделка от 2018 г. В правните документи, подадени в съда в Ню Йорк, ясно се споменава Сундар Пичай, шеф на фирмата майка на Google - Alphabet, както и изпълнителният директор на Facebook Шерил Сандбърг и главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг - дори имената им да са редактирани.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Следвайте ни и в Инстаграм