В началото на тази година – лавина от имотни скандали разтресе властта. „Апартаментгейт“, както стана известен целият случай, доведе до сериозни размествания на политическата карта.

През март стана ясно, че дългогодишният втори в ГЕРБ и тогава все още – председател на парламентарната група, Цветан Цветанов се е сдобил с нов апартамент. Става дума за луксозен имот от над 200 квадрата с частен асансьор в „Сграда на годината“ на небезизвестната компания „Артекс“, придобит на цена от около 630 евро на квадрат, показа разследване на „Антикорупционния фонд“ и „Свободна Европа“.

Самият Цветанов на няколко пъти заяви, че сделката е законна.

Изпълнителният директор на компанията Весела Мирянова пък разказа, че направили отстъпка на Цветанов заради високата му оценка за имота.

А малко след това се оказа, че Цветанов не е единственият клиент на „Артекс“ във властта. В списъка на собственици с апартаменти на преференциални цени се записаха заместник-министърът на спорта Ваня Колева, заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов, както и праросъдният министър Цецка Цачева.

Само дни, след като имената им бяха намесени в скандала и тримата преминаха към отбора на бившите министри и заместник-министри.

А подадените и приети оставки нажежиха очакванията какво ще се случи с Цветанов и ще остане ли на постовете си. Отговорът дойде след едно кратко пътуване на тогавашния заместник на Бойко Борисов в ГЕРБ до Щатите и разговор с премиера.

И така, макар че се отдръпна от прожекторите, Цветанов остана да работи като председател на предизборния щаб и заместник-председател на партията. А президентът Румен Радев свика заседание на Консултативния съвет по национална сигурност заради скандалите и предупреди: „Оставките не са решение, те са решение само за партиите, не за обществото.“

В имотната буря се забъркаха и нови имена. Делян Добрев подаде оставка като депутат заради съмнения около апартаменти на негови близки и роднини. Между министъра на туризма Николина Ангелкова и съпредседателя на коалиционния партньор във властта Обединени патриоти Валери Симеонов избухна имотен спор.

Прокуратурата започна проверка и на имоти на Симеонов, закупени от фирмите му преди години: „Прокуратурата ще удари на камък“, заяви Валери Симеонов.

И Ангелкова, и Симеонов оцеляха на постовете си след бурята. Веднага след евровотът през май обаче, „Апартаментгейт“ отнесе Цветан Цветанов от всички ръководни постове в партията. А премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисово обясни: „Не исках повече Веско Маринов да ми пее, ясно го бях казал.“

Тежко на новината за оттеглянето на Цветанов реагира точно приятелят му Веселин Маринов: „Като гръм от ясно небе ми дойде, спрях колата и се замислих колко мръсно нещо е политиката.“

А последен с поста си заради имотните скандали се сбогува Пламен Георгиев. Той подаде оставка като председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество през юли - месеци, след като разследване показа, че не е деклалирал тераса с барбекю и джакузи към апартамента си.

Кабинетът обаче го назначи за консул във Валенсия. А Цветан Цветанов от политическия, се насочи към неправителствения сектор като създане „Евро-атлантическия център за сигурност“. Засега той остава редови член на ГЕРБ. Националната агенция по приходите не откри проблем при Пламен Георгиев. По проверките на останалите засега резултат не е известен.